do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Sonda
Jak trafiłeś na naszą stronę?
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Statystyki
Produktów:
1661
Kategorii:
146
Nowości:
0
Promocje:
0
Jak powinni być ubrani barmani, kelnerzy, bariści i kelnerki? 0
Jak powinni być ubrani barmani, kelnerzy, bariści i kelnerki?

Na sukces lokalu gastronomicznego, typu restauracje, bary, czy kawiarnie wpływ ma wiele czynników. Nasz Gość, Klient zawsze do nas wróci, gdy spełnimy kilka warunków. Na ponowne odwiedziny możemy liczyć kiedy: posmakuje mu to co zostało mu zaserwowane, atmosfera będzie przyjemna, obsługa będzie umiejętnie pochodzić do swoich obowiązków w sposób miły i rzetelny. Dodatkowym atutem jest również wystrój wnętrza, jak i sam wygląd pracowników.

Tym razem nie będziemy oceniać wystroju restauracji i proponować gadżetów które powinny znaleźć się w każdym wnętrzu! Tym razem poruszymy temat wyglądu a dokładniej ubioru pracowników powyższych lokali. 

Od dawna wiadomo: "Jak Cię widzą, tak się piszą"- czyli to jak mamy zrobić dobre pierwsze wrażenie. Znaczenie ma także umiejętne dobranie rzeczy i niepopełnianie podstawowych gaf. Zawód kelnera, baristy czy barmana jest związany z kontaktem z ludźmi, którzy z całą pewnością zwrócą uwagę czy jest on ubrany schludnie, praktycznie i odpowiednio do sytuacji. Strój pracownika powinien pozytywnie wypływać na naszych Gości. 

 

 

Rodzaj zakładu gastronomicznego ma szczególne znaczenie w doborze ubioru. Kelner ubrany w garnitur obsługujący klientów w barze typu fast food czy też bar szybkiej obsługi nie będzie dobrze odbierany. Lokal na pewno zostanie zapamiętany, oj będzie. :)

Proponujemy wybrać mniej elegancki strój, ale taki który ukażę kto w lokalu jest pracownikiem, a kto gościem. Świetnym wyborem będzie marynarka, t-shirt z fajnym nadrukiem i jeansy. Można tutaj zastosować mniej elegancki ubiór, który jednakże powinien być stonowany i wyróżniający obsługę na tle konsumentów.

Oczywiście wybór ubioru zależy od lokalu w jakim się znajdujemy a dokładniej.... jaką renomę posiada restauracja, i czy posiada gwiazdki. W eleganckiej 5 gwiazdkowej restauracji nie spotkamy kelnerka ubranego w jeansy i marynarkę. Goście w tego typu miejscach przyzwyczajeni są do elegancji.

Właśnie tu wybieramy eleganckie spodnie, białą koszulę i kamizelkę, bądź garnitur. W tym zestawieniu oczywiście idealnie odnajdzie się poszetka, muszka czy też krawat. 

Przedstawiamy Wam kilka naszych propozycji które od razu nam się nasuwają, gdy zastanawiamy się w jaką odzież Pracodawca powinien wyposażyć Pracowników:


koszula, bluzka- zarówno klasyczna biała, jak i w kolorach, weźcie też pod uwagę koszule w kratę- to z pewnością będzie strzał w 10,

koszulka polo czy T-shirt - świetne tam, gdzie można pozwolić sobie na trochę luzu, tu dobrym przykładem na wybór t-shirtów będzie oczywiście bar,


spodnie lub spódnica - z reguły klasyczne czarne, ale w niektórych lokalach mogą być także jeansy, jeśli wybór pada na spódnicę to oczywiście długość stosowna do miejsca...


kamizelka damska i męska - klasyczna czarna, ale i w różnych kolorach czy wzorach, w zależności od charakteru lokalu, mężczyznom zdecydowanie polecamy kamizelki w kratę które są hitem w tym sezonie!


marynarka, żakiet - na eleganckie przyjęcia, albo na co dzień w bardzo eleganckich miejscach,


fartuszek - idealnie skrojony, czarny, delikatnie połyskujący- pasuje do lokalów o wyższym standardzie.

 

krawat, muszka, szelki - w przypadku stonowanych ubrań możemy troszkę zaszaleć.

Ubieranie się barmanów, kelnerów, bariści i kelnerki zależy od stylu restauracji, w której pracują. Niemniej jednak, istnieje kilka ogólnych wytycznych dotyczących ubioru pracowników w branży gastronomicznej:

  1. Czystość i schludność: Pracownicy powinni być czysto ogoleni lub zaczesani, a ich ubrania powinny być czyste i schludne.

  2. Dopasowanie do stylu restauracji: Ubranie pracowników powinno odpowiadać stylowi restauracji. Na przykład w restauracji eleganckiej kelnerzy powinni nosić klasyczne garnitury lub eleganckie spodnie i koszule, a w kawiarni bariści mogą nosić przewiewne koszule lub T-shirty.

  3. Komfort: Ubrania pracowników powinny być wygodne, umożliwiając swobodne ruchy i pracę przez długi czas.

  4. Odpowiedni ubiór do pracy: Kelnerzy i kelnerki powinni nosić wygodne, zamknięte buty, które zapewnią im bezpieczeństwo i ochronę podczas pracy.

  5. Ubrania powinny być czyste i schludne: Ubrania powinny być wyprane i prasowane, a buty czyste i odpowiednio zabezpieczone przed zabrudzeniem.

 

 

Podsumowując!

Ubiór obsługi kelnerskiej należy dobierać do charakteru i rodzaju miejsca. Pamiętajcie, że tanio i tandetnie ubrany personel może źle wpływać na Wasz lokal oraz wygląd miejsca. Pracownik ubrany schludnie i odpowiedni do danej sytuacji jest najlepszym wyborem. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl